Faktaa Tesomasta

Kuva Sakari Partio

Kuva Sakari Partio

Materiaalit ja linkit

Työllisyys (päivitetty 30.6.2017)

Väestö (päivitetty 30.6.2017)

Asuminen (päivitetty 30.6.2017)

Yritykset (päivitetty 30.6.2017)

 

Faktaa Tesomasta

Tesoma on Tampereen ensimmäinen lähiö. Se syntyi suomalaisen aluerakentamisen voimakkaimmassa vaiheessa 1960–1970-luvulla. Tesoman lähiössä asuu tällä hetkellä noin 8 000 asukasta ja sen vaikutusalueella noin 20 000 asukasta.

Tesomalla on ikäihmisten ja kouluikäisten määrä muuhun Tampereeseen verrattuna suhteessa korkeampi. Kerrostalovaltaisen alueen omistusasuntojen hintataso on Tampereen matalimpia, ja muuhun Tampereeseen verrattuna alueen tulotaso on hieman keskimääräistä alhaisempi.

Asuminen ja palvelut

Tesoman alue koostuu eri aikoina rakennetuista Epilänharjusta, Lamminpäästä, Tohlopista, Ristimäestä, Tesomajärvestä, Ikurista ja Haukiluomasta sekä Myllypuron teollisuusalueesta. Asukkaita tällä alueella on yhteensä 15 517 (2013).

Tesoman keskustassa sijaitsee Tesoman kirjasto, liikekeskus ja kirkko. Tesomajärven pohjoispuolella on uimahalli sekä parhaillaan rakenteilla oleva uusi jäähalli. Tesomalle on valmistunut 2016 palloiluhalli Tesoman valtatien varrelle.

Tesoman asuntokanta koostuu sodan jälkeisen asuntopulan helpottamiseksi syntyneistä pientaloalueista, 1960-luvulla rakennetuista kerrostaloista sekä 1970- ja 1980-luvuilla syntyneistä rivi- ja kerrostaloista. Tulevaisuudessa Tesomaa täydennetään useilla täydennysrakennuskohteilla. Tamperelaisille Tesoma tarjoaa ainutlaatuista luonnonläheistä asumista järvien (Tesomajärvi ja Tohloppijärvi) ja runsaiden metsien ansiosta.

Tesoman alueella on kaksi alakoulua ja yksi yläkoulu. Tesomajärven koulu toimii kolmessa eri koulutalossa: Kalkunvuoressa (yksi ryhmä 1.-luokkalaisia), Ikurin koulutalossa (luokat 1.-4.) sekä Tesomajärven koulussa (luokat 1.-6.). Kaikkiaan koulussa on oppilaita noin 500. Toisessa alakoulussa eli Lamminpään koulussa toimivat luokat 1.-6. Yläkoulu eli 7.-9.-luokat toimivat Tesoman koulussa.

Tesomalle rakennetaan parhaillaan yläkoulun yhteyteen uutta yhtenäiskoulua. Laajennus- ja perusparannustyöt toteutetaan vaiheittain 2015-2018. Yhtenäiskoulun yhteyteen tulee myös päiväkoti.

Tesomalla sijaitse useita päiväkoteja.

Alueen työpaikat

Alueen suurimpiin työllistäjiin kuuluva Mediapolis sijaitsee Tohlopissa. Siellä toimii Yleisradion eli Ylen lisäksi media-alan yrityksiä sekä media-alan opetusta tarjoava Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Mediapoliksesta kehitetään sisällöntuotannon ja ict-alan kampusta ja keskittymää.

Muita alueen merkittäviä työllistäjiä ovat mm. metalli- ja kaivosalalla toimiva Sandvik, tarralaminaatteja valmistava UPM Raflatac, dieselmoottoreita valmistava Agco Power sekä lasituotteita valmistava Pilkington. 

Liikuntapaikat ja urheiluseurat

Tesomajärven läheisyydessä sijaitsee Tesoman jäähalli ja uimahalli. Tesomankadun varrella oleva Ikurin liikuntahalli on erityisesti voimistelijoiden ja tanssijoiden käytössä. Lisäksi tiloista löytyy kaksi pientä salibandykenttää.

Tuohikorventiellä olevan Ikurin Virelän sisäliikuntahallin yhteydessä on kenttä, jolla voi pelata jalkapalloa ja talvisin luistella. Virelän pihassa on myös lentopallokenttä sekä ulkokuntoilulaitteita.

Lähellä Tesoman keskustaa sijaitsee Raholan liikuntakeskus, jossa järjestetään ohjattuja ryhmäliikuntatunteja. Liikuntakeskuksesta löytyy myös kaksi kuntosalia sekä sulkapallo- ja salibandykentät.

Tesomalle valmistui kesällä 2016 uusi palloiluhalli.

Paikallisia urheiluseuroja ovat Ikurin Vire, Raholan Pyrkivä ja Lamminpään Korpi. Ikurin Vireessä pääsee harrastamaan mm. yleisurheilua, voimistelua, hiihtoa, jalkapalloa ja jääkiekkoa. Raholan Pyrkivä on puolestaan koripallon erikoisseura. Lamminpään Korpi on voimistelu- ja urheiluseura, joka tarjoaa mahdollisuuden harrastaa mm. lentopalloa, yleisurheilua ja voimistelua.

Suurilla tamperelaisseuroilla on Tesomalla jääkiekko- ja jalkapalloryhmiä. Esimerkiksi Ilveksen Futis-liiga toimii Tesoman alueella, ja sen juniorijoukkueissa on tarjolla niin tyttöjen kuin poikienkin ryhmiä.

Tampereen Sisulla on Tesomalla telinevoimisteluryhmiä Ikurin liikuntahallissa ja cheerleading-ryhmiä Raholan liikuntakeskuksessa. Tampereen Voimistelijat, Tanssiseura Hurmio ja Tanssiseura Spiral tarjoavat myös alueella tanssi- ja voimisteluharrastusmahdollisuuksia.

Yhteisöllinen toiminta

Yhteisöllistä ja osallistuvaa toimintaa Tesomalla järjestävät kaupunginosayhdistys Tesoma-seura, Setlementti Tampereen yhteisötalo Wihreä Puu, vapaakirkkoseurakunnan Ikurin Lähiötalo, helluntaiseurakunnan Tesoman Majatalo sekä ikäihmisten toimintakykyä ja hyvinvointia edistävä Kotipirtti ry.