Käräjätörmän yhteisökylä

juhlat-kotipirtilla

Ajankohtaista

Käräjätörmän osallistumis- ja arviointisuunnitelma (25.1.2018)

Kylä kaupungissa -seminaarin (3.4.2017) ohjelma

Käräjätörmän arkkitehtuurikilpailussa kaksi voittajaa (tiedote 4.4.2017)

Kylä kaupungissa -seminaarin (3.4.2017) aineisto:

Häikiö ja Sointu: Sosiaalisesti monimuotoinen kaupunki

Jolanki, Teittinen, Rappe, Rajaniemi ja Leinonen: Asumisen uudet vaihtoehdot

Helamaa: Yhteisöllisten asumisympäristöjen mahdollisuudet

Koivumäki: Unelmien lähiöta rakentamassa

Toveri: Unelmien lähiökorttelia rakentamassa

Moisio: Yhteisölliset asumisen ratkaisut

Hedman: Käräjätörmän arkkitehtuurikilpailu

Arvostelupöytäkirja
Käräjätörmän arkkitehtuurikilpailun arvostelupöytäkirja

Käräjätörmän monisukupolvinen yhteisökylä

Käräjätörmän alue Tampereen Tohlopissa uudistuu tulevaisuudessa asuinalueeksi, jossa korostuu yhteisöllisyys ja sukupolvien välinen vuorovaikutus. Alueelle on tulossa koteja monenlaisille asukkaille: erilaisille perheille, opiskelijoille, yksin asuville, kimppakämpissä asuville ja muistisairaille. Asumisen lisäksi alueelle tulee palveluita ja kaikille avoimia yhteisöllisiä tiloja.

Alueen suunnittelussa otetaan erityisesti huomioon muistisairaat. Tavoitteena on, että Käräjätörmän yhteisökylässä jokaisella on varallisuudesta, etnisestä alkuperästä tai diagnooseista riippumatta viihtyisää ja turvallista asua.

Tavoitteena on, että vuoden 2020 vaiheilla valmistuu palvelukortteli, johon tulee asuntoja, yhteistiloja ja palveluja. Yhteisökylä laajenee myöhemmin, kun Tampereen Vuokratalosäätiö sr:n vuokratalojen alue uudistuu täydennysrakentamisen myötä.

Vuokra-asumisen lisäksi alueella nähdään jatkossa muitakin asumisen hallintamuotoja, mutta yhteisöllisyyden periaatteet yhdistävät koko Käräjätörmän aluetta.

Suunnittelukilpailu

Käräjätörmän monisukupolvisen yhteisökylän suunnittelun ja osin myös rakentamisen pohjaksi oli käynnissä kutsukilpailuna toteuttu suunnittelukilpailu. Kilpailuun haki mukaan 23 työryhmää, joista mukaan kutsuttiin neljä arkkitehtitoimistoa.

Tammikuussa 2017 päättyneen suunnittelukilpailun ensimmäinen palkinto myönnettiin kahdelle arkkitehtitoimistolle: Optiplan Oy:lle, joka osallistui kilpailuun Sydän-nimisellä ehdotuksellaan, ja Uki Arkkitehdit Oy:lle, jonka kilpailuehdotus oli nimeltään Punos.

Voittajatyöt ovat Käräjätörmän jatkosuunnittelun pohjana.

Kilpailun järjesti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA yhteistyössä Tampereen kaupungin, Kotipirtti ry:n ja Tampereen Vuokratalosäätiö sr:n kanssa.

Tutustu kilpailuehdotuksiin

Suunnitelmiin tutustuminen

Käräjätörmän pohjoisosan asemakaavan valmisteluaineisto on nähtävillä Tesoman kirjastossa 11.5.-1.6.2018.

Tesoman hyvinvointikeskuksen yhteisökahvilassa on 22.5.2018 klo 16-19 infopiste, missä pääsee tutustumaan Käräjätörmän suunnitelmiin ja keskustelemaan niistä paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa.

Yhteystiedot

Arkkitehtuurikilpailu:
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Kaisu Kammonen
p. 029 525 0890
kaisu.kammonen(at)ara.fi