Tessun kulttuurihöntsyt

Materiaalit ja linkit

kulthönt_nettiin-1024x597

Tessun kulttuurihöntsyt -hankesuunnitelma

Tessun kulttuurihöntsyt Facebookissa

Harrastushaaveista totta -ideakilpailu

Tesomalaisten harrastushaaveet -näyttely

Otetta elämään kulttuurin keinoin

Tessun kulttuurihöntsyt on Oma Tesoma -hankkeen sekä Tesoman toimijoiden yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on tuoda alueelle avointa ja maksutonta kulttuuri- ja harrastustoimintaa. Höntsyissä on toteutettu taidepajoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden päästä kokeilemaan eri taiteenlajeja höntsyhengessä rennosti, ilman turhia paineita.

Avoimella ja maksuttomalla toiminnalla on tarkoitus tavoittaa ja innostaa mahdollisimman moni kulttuuri- ja harrastustoiminnan pariin. Höntsyjen toiminta on suunnattu pääosin 13—29-vuotiaille nuorille, mutta työpajakohtaisesti toimintaa on tarjolla myös muun ikäisille alueen asukkaille.

Yhdeksi toiminnan tavoitteeksi nousee vuorovaikutuksen lisääminen erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten välille. Kulttuurihöntsytoiminnassa osallistetaan mukaantulijoita toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen sekä kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on myös kehittää alueen toimijoiden välistä yhteistyötä sekä luoda uusia ja erilaisia työtapoja Tesomalle.

Tessun kulttuurihöntsyt käynnistyy syksyllä 2015 ja toiminta jatkuu kevääseen 2016 asti.  Projektin rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö, Tampereen kaupunki ja Kotipirtti ry.

Höntsäillään musiikkia tai neulegraffiteja tehden

Syksyllä 2015 höntsyissä toteutettiin graffiti-, beatbox- ja rap-musiikki- ja kännykkävalokuvauspajat sekä taidelähtöisiä keskusteluryhmiä eli vastaparipajoja.

Keväällä 2016 höntsyissä aloitettiin eri puolilla Tesomaa julkisissa tiloissa (kirjasto, uimahallin kahvila, Wihreä Puu) yhteisten neulegraffititöiden tekeminen. Ensimmäiset neulegraffitit ripustettiin Valon päivänä Tesoman kirjaston tuntumaan. Kimppaneuleiden tekemistä jatkuu kevään ajan.

Tammikuussa 2016 käynnistyi kaikille tesomalaisille suunnattu Harrastushaaveista totta -ideakilpailu, missä haastettiin tesomalaiset miettimään, millaisia kulttuuriin tai taiteeseen liittyviä harrastus- tai tapahtumatoiveita heillä on. Kilpailussa saaduista ehdotuksista oli helmikuun lopulla äänestys, missä tesomalaiset nuoret saivat päättää, mitkä ehdotukset toteutetaan harrastushaaveiden toteuttamiseen varatulla 2000 eurolla.

Touko-kesäkuussa toteutettiin neljä äänestyksessä eniten saanutta ehdotusta: valokuvasuunnitustapahtuma, kaverikoirat vierailulla -tapahtuma, unelmien Tesoma minecraftaamalla sekä graffitipaja.

Harrastushaaveista totta -ideakilpailussa saatiin kulttuuriin ja taiteeseen liittyvien toiveiden lisäksi myös liikuntaan liittyviä toiveita. Näitä tullaan täyttämään syksyllä 2016 Unelmien liikuntakuukauden aikana.

Oma Tesoma -neulegraffiti pehmensi talvista näkymää pylväässä Tesoman kirjaston rappusilla.

Oma Tesoma -neulegraffiti pehmensi talvista näkymää pylväässä Tesoman kirjaston rappusilla.

Höntsyissä ovat mukana:

 • Tampereen kaupunki
  • Oma Tesoma -hanke
  • Tesoman yläkoulu
  • Tesoman nuorisokeskus
  • Etsivä työ
 • Setlementtiyhdistys Naapuri ry
 • Kotipirtti ry
 • Operaatio Mobilisaatio
 • Tampereen yliopisto

OKM_FI_1rivi_logot_ISO

wipulogo-oranssi

setlementti_naapuri_4v

kotipirttilogo_transparent

Suomi_PMS186CPc

Yhteystiedot

Projektikoordinaattori, Setlementti Naapuri
Saana Santikko
p. 045 161 7005
saana.santikko(at)naapuri.fi

Projektikoordinaattori
Johanna Kurela
p. 040 139 1539
johanna.kurela(at)tampere.fi